ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ:

Τον Απρίλιο του 2019, τρεις μήνες πριν τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους του Ποντιακού λόμπι στην Ελλάδα. Από τη συνάντηση αυτή και μετά ο νεοεκλεγείς Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, όπως και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, διαρκώς δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την παγκόσμια αναγνώριση αποκλειστικά και μόνο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ωστόσο οι Έλληνες του Πόντου δεν ήταν τα μοναδικά θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Θύματα της Γενοκτονίας υπήρξαν πολλοί Έλληνες από διάφορες περιοχές. Η επιδίωξη της μερικής αναγνώρισης μιας Γενοκτονίας είναι παράλογη και στέλνει λάθος μήνυμα. Σας παρακαλούμε διαβάστε την παρακάτω επιστολή μας. Εάν συμφωνείτε με τη γνώμη μας, αποστείλετε ηλεκτρονικά την επιστολή στη νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας χρησιμοποιώντας τα email που δίδονται. Επίσης σκεφτείτε να την αποστείλετε στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στην εφημερίδα ekathimerini και όπου αλλού θεωρείτε κατάλληλο.

Κάνετε Αντιγραφή και Επικόλληση της παρακάτω επιστολής μας και αποστείλετε την προς:
Πρόεδρο Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
cc: Πρωθυπουργό Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
cc: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
cc: εφημερίδα ekathimerini: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Επίσης αποστείλετε την επιστολή διαμαρτυρίας στην τοπική κοινότητα και εφημερίδα σας ώστε να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος

Θέμα: Κυρία Πρόεδρε και κύριε Πρωθυπουργέ – Όλα τα Θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής έχουν Δικαίωμα στην Αναγνώριση

Αγαπητή Κυρία Πρόεδρε και Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας στέλνω αυτή την επιστολή εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια μου για τη στάση της Ελλάδος στο θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Τους τελευταίους 12 μήνες, ο νυν Πρωθυπουργός και ο πρώην Πρόεδρος έχουν και οι δυο δηλώσει ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων αποκλειστικά και μόνο από την περιοχή του Πόντου. Ωστόσο, οι Έλληνες του Πόντου δεν ήταν τα μόνα θύματα της Γενοκτονίας. Θύματα υπήρξαν επίσης και Έλληνες από πολλές άλλες περιοχές. Για ποιο λόγο λοιπόν επιζητείτε τη διεθνή αναγνώριση αποκλειστικά και μόνο για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου; Δεν είναι απλώς παράλογο και ανιστόρητο, είναι επίσης διχαστικό και άδικο προς όλους τους άλλους Έλληνες-θύματα της γενοκτονίας.


Κυρία Πρόεδρε και κύριε Πρωθυπουργέ, από το 1914 έως το 1923 μεγάλος αριθμός γηγενών Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υποβλήθηκαν σε ένα κρατικά υποστηριζόμενο σχέδιο εξάλειψης τους, το οποίο πολλοί ιστορικοί και σύγχρονοι γενοκτονολόγοι έχουν επιβεβαιώσει ως πράξη γενοκτονίας. Το 1998, η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε το νόμο 2645/ 1998 ο οποίος αναγνώριζε ότι οι Έλληνες σε ΌΛΗ τη Μικρά Ασία ήταν θύματα γενοκτονίας. Για ποιον λοιπόν λόγο υποστηρίζετε την παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας στην περιοχή του Πόντου μόνο;

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι γενοκτονία είναι μια ειδεχθής πράξη που διαπράττεται εις βάρος μιας εθνοτικής ομάδας. Στην περίπτωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής όλα τα θύματα ήταν Έλληνες, ασχέτως με το σε ποια περιοχή ζούσαν. Η επιδίωξη παγκόσμιας αναγνώρισης για τους Έλληνες μόνο μιας περιοχής στέλνει το λάθος μήνυμα, ένα μήνυμα διχασμού. Οι Έλληνες του Πόντου δεν ήταν ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο Έλληνες από τα υπόλοιπα θύματα της Γενοκτονίας. Αντιλαμβάνομαι ότι το Ποντιακό λόμπι συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 2019, τρεις μήνες πριν τις εθνικές εκλογές, θα ήθελα όμως να πιστεύω ότι η απόφαση σας της στήριξης της διεθνούς αναγνώρισης αποκλειστικά για τους Έλληνες του Πόντου δεν ήταν αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης. Η αναγνώριση της γενοκτονίας ανήκει σε ΌΛΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ της Γενοκτονίας, όχι μόνο στην ομάδα που ασκεί εντονότερη πίεση μέσω του λόμπι της.

Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω επίσης ότι η γενοκτονία είναι η ύψιστη πράξη αποκλεισμού, και για το λόγο αυτό η μνήμη και η αναγνώριση θα έπρεπε να γίνει με τρόπο συμπεριληπτικό. Βασιζόμαστε στους ηγέτες μας ότι θα επιδείξουν δύναμη και θα αποτελέσουν το παράδειγμα για ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Βασιζόμαστε στους ηγέτες μας ότι θα ενώσουν τους Έλληνες και δεν θα τους χωρίσουν σε ομάδες που αξίζουν την αναγνώριση της γενοκτονίας και σε άλλες που δεν την αξίζουν.

Σας ζητώ με κάθε ευγένεια να σεβαστείτε την ιστορία και να επανεξετάσετε την πολιτική σας σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Όλοι οι Έλληνες θύματα της έχουν δικαίωμα στην αναγνώριση. Οτιδήποτε λιγότερο είναι προσβλητικό, διχαστικό και απαράδεκτο.


Μετά τιμής
(εισάγετε το όνομα σας)